2014. március 30., vasárnap

Kísérletezünk 1: mintaelőkészítés

Tavaly év végén értesítettek minket, hogy egy vidéki múzeum növény- és állattárának raktárában rovarirtást terveznek.
Raktári életkép
A módszer: gázosítás, ugyanazzal a gázzal, aminek hatásait vizsgáljuk. Utánajártunk a dolognak: elmentünk a múzeumba, beszéltünk a muzeológus kollégákkal, tárgyaltunk a gázmesterrel. Elmondtuk, amit eddigi kutatásaink során felderítettünk a korábbi múzeumi gázosítás körülményeiről, következményeiről. 
A múzeum munkatársai és a gázmester gázosítási és szellőztetési tervet dolgoztak ki, a veszélyeztetettnek gondolt tárgyakat elvitték a raktárból. Hozzájárultak ahhoz is, hogy a gázosítás előkészítésekor mi is jelen lehessünk, és kísérleti mintákat helyezhessünk el a helyiségekben.
A gázosított helyiségek a múzeum központi részén vannak: az egyik szoba a pinceszinten, két, egymásba nyíló másik szoba az emeleten. Az utóbbiak közül az egyiknek galériája is van.
Kísérleteink szempontjából ideális a helyzet: különböző átlag-hőmérsékletű és páratartalmú helyeken kísérletezhetünk.


Készül a vázlatos helyszínrajz. A fertőtlenítendő helyiségeket áramtalanították, ezért zseblámpafénynél dolgoztunk.
Milyen kísérletekről van szó?

Különböző összetételű fémtárgyakat helyeztünk el a helyiségek különböző részeiben.

A mintaelőkészítés a teszttárgyak, különböző összetételű régi fémpénzek (Cu-Zn, Cu-Zn-Sn és Cu-Ni ötvözetek) válogatásával kezdődött.
A rézötvözeteken kívül különböző összetételű ezüstdarabokat, és egyéb fémdarabokat (pl. ólom) és egyedi tárgyakat (pl. számítógép- és fénymikroszkóp-alkatrészeket) is kihelyeztünk.
A fémminták egy részét a Magyar Nemzeti Múzeum fémrestaurátorai által javasolt konzerváló szerekkel (paraloid B67, paraloid B72, viasz) kezeltük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.